Banner image

FAQ


Vad är det för skillnad på Heliocare Advanced och och Heliocare 360?

HELIOCARE ADVANCED är en serie solskyddsprodukter med bredspektrigt UVA- och UVB-skydd i behagliga sammansättningar som även återfuktar och reparerar. HELIOCARE 360º erbjuder multiverkande sammansättningar som inte bara skyddar mot UVA- och UVB-strålning utan även synligt ljus (HEV) och infraröd strålning (IR).

Back to top

Är Heliocare veganskt?

Ja, Heliocares solskyddsprodukter innehåller inga animaliska ingredienser.

Back to top

Varför behöver jag använda solskydd även när det är mulet?

Solen avger olika mycket strålning under året. UVB, som är den strålning som främst orsakar solbränna, är starkast under sommarmånaderna. Men även om solen inte står högt eller man bränner sig i solen så kan huden skadas av solens strålar. UVA-strålning samt HEV-ljus är närvarande året runt. UVA-strålar tränger även genom moln och fönsterglas. Istället för att prata om solskydd (sun protection) kan man se det som att man använder dagsljusskydd (photoprotection).

Back to top

Kommer jag få i mig tillräckligt med D-vitamin om jag alltid använder solskydd?

Vitamin D är ett viktigt ämne för kroppen och hjälper bland annat till att hålla vårt skelett och vårt immunförsvar starkt. UVB-strålning hjälper kroppens process att skapa D-vitamin och eftersom UVB-strålningen är som mest påtaglig under sommarmånaderna är det också då vi får mest effekt av den.

Det är ett vanligt missförstånd att man kan få D-vitaminbrist av att använda solskydd. Det finns inga studier som styrker detta. Tvärtom så finns det studier som påvisar att de som använder solskydd ändå kan ha en bra nivå av vitamin D. Det finns flera orsaker till detta, dels blockeras inte alla UVB-strålar av SPF, inte ens om skyddet är så högt som 50+. Dessutom krävs det relativt lite solexponering på händer, armar och underben för att nå upp till de nivåer av D-vitamin som behövs.

Back to top

Är Heliocares produkter testade på djur?

Nej. Cantabria Labs, som tillverkar Heliocare, testar inte sina produkter på djur och ingen tredje part utför sådana tester för Cantabria Labs räkning. Cantabria Labs följer gällande europeiska produktlagstiftningar för kosmetika som förbjuder djurförsök, både gällande slutprodukter samt för de råvaror och ingredienser som används i produkterna.

Back to top

Är Heliocares produkter ”reef friendly”?

Begreppet ”reef friendly” har blivit allt vanligare och är en benämning som ska visa att solskyddsprodukter inte innehåller ingredienser som skadar korallreven. Man vet inte helt säkert om solskyddskrämer faktiskt skadar korallrev, genomförda studier har kritiserats för att inte vara representativa för verkliga förhållanden och skador på korallrev anses främst bero på global uppvärmning och miljöförstöring. Men av de två solskyddsfilter som nämnts som problematiska, octinoxate och oxybenzone, så innehåller inga av Heliocares produkter oxybenzone, och man är på väg att fasa ut octinoxate för att alltid ta det säkra före det osäkra. Heliocare följer noga alla nya vetenskapliga rön. Följande produkter innehåller inte octinoxate:

 • Heliocare 360° Gel Oil-Free
 • Heliocare 360° Mineral Tolerance Fluid
 • Heliocare 360° Color Gel Oil-Free 
 • Heliocare 360° Invisible Spray
 • Heliocare 360° Water Gel
 • Heliocare 360° AK Fluid
 • Heliocare 360° A-R Emulsion
 • Heliocare 360° Pediatrics Atopic Lotion Spray
 • Heliocare 360° Pigment Solution Fluid
 • Heliocare 360° Body Glow
 • Heliocare 360° Sport Transparent Stick
 • Heliocare 360° Compacts
Back to top

Kan solarium före semestern förbereda huden för solen?

Nej. Solariestrålning är väldigt skadligt för huden då den avger höga doser av både UVA och UVB. Studier visar att solarieanvändning innan 35-årsåldern kan öka risken för melanom med så mycket som 59%. Det bästa sättet att minska risken för att bränna sig i solen på semestern är att klä sig rätt, tillbringa mycket tid i skuggan och använda rätt mängd solskydd och återapplicera ofta.

Back to top

Varför har alla Heliocares produkter minst SPF 50?

Vi rekommenderar alltid att välja SPF 50 på såväl solsemester som hemma för ett fullgott skydd. Ju högre SPF desto större chans att få bra skydd helt enkelt!

Back to top

Hur mycket solskydd ska jag använda och när ska jag applicera det?

För det mesta används för liten mängd solskydd och återapplicering görs för sällan. För att verkligen få samma SPF-skydd som på etiketten krävs det att du använder ungefär 2 mg produkt per kvadratcentimeter hud, vilket enkelt omräknat blir ungefär två fingrars längd av solkräm för ansiktet. Använder du mindre kommer även skyddet att minska drastiskt. Solkrämen ska appliceras som sista produkt innan eventuell makeup. Var noga med att applicera hela vägen upp i hårfästet och glöm inte de områden som är extra utsatta för solen, som ovansidan av händer och fötter samt öron och nacke. Återapplicera solkrämen var 2-3 timme, samt efter bad eller om du svettats mycket eller torkat av dig med en handduk.

Back to top

Kan jag använda Heliocare 360° Invisible Spray i ansiktet?

Vi uppmanar alltid till att vara försiktig med solskydd i närheten av ögonen, och speciellt den lätta sprayen i Invisible Spray är lätt att råka få i ögonen eller att inandas. Välj hellre någon av de många solskyddsprodukterna som är anpassade just för ansiktet och använd Invisible Spray till kroppen.

Back to top

Vad betyder betyget PA+ ?

Skalan för PA+ är en internationell standard som benämner vilken nivå på skydd mot UVA-strålning en produkt har. Skalan har fastställts utifrån testet Persistent Pigment Darkening Test (PPD), ett test som utförs på mänsklig hud. PPD mäter hudens respons på UVA, vilket sedan översätts till ett graderingssystem av PA + till PA ++++ där 4 + är den högsta skyddsnivån.

Back to top

Innehåller Heliocares produkter alkohol?

Ansiktsprodukterna i Heliocare 360°-serien innehåller inte alkohol.

Back to top

Jag har rosacea, kan jag använda Heliocare?

Eftersom solen är en utlösande faktor för rosacea-utbrott så kan solskydd vara en stor hjälp för att motverka att huden blossar upp. Heliocare 360° A-R Emulsion är en lätt fluid som är specifikt framtagen för att passa hud med tendens till rodnad, samt sensitiv och atopisk hud.

Även Heliocare 360° Mineral Tolerance och Water Gel passar bra vid sensitivitet.

Back to top

Kan jag använda Heliocares produkter om jag är gravid eller ammar?

Det finns inga kända risker med att använda Heliocares solskyddsprodukter under graviditet eller amning.

Back to top

Jag har melasma, vilken produkt passar mig bäst?

Melasma, eller hyperpigmentering, triggas ofta av solljus, inte minst av den typen av strålning som kallas för synligt ljus (HEV). Därför rekommenderar vi produkter från Heliocare 360° -serien som inte bara skyddar mot UV-ljus utan även HEV och infrarött ljus.  Heliocare 360° Pigment Solution Fluid är en bra produkt för dig med hyperpigmentering. Produkterna från color-serien har även en lite färgad sammansättning som jämnar ut hudtonen. Heliocares kapslar kan gärna användas som ett komplement till yttre solskyddsprodukter, för att ge ett extra skydd till huden inifrån.

Back to top

Skyddar Heliocare 360° mot blått ljus?

Ja, blått ljus (mellan 400–495 nm) hamnar inom spektrat för synligt ljus (HEV), och Heliocare 360° erbjuder skydd mot såväl HEV som UV och infraröd strålning.

Back to top

Innehåller Heliocares produkter fysiska (mineraliska) eller kemiska filter?

Merparten av Heliocares produkter, förutom Heliocare 360° Mineral Tolerance Fluid, innehåller en kombination av fysiska och kemiska filter. Detta ger den allra högsta nivån av effekt, och gör att det är väldigt lätt att hitta en produkt med en konsistens som passar ens hudtyp. För den som vill ha ett solskydd med endast mineraliska filter är Mineral Tolerance Fluid ett bra val.

Back to top

Hjälper Heliocare mot pigmentförändringar?

UVA och synligt ljus (HEV) är de två former av ljus som är mest kända för att orsaka pigmentering. Heliocares 360°-serie är ett bra val om du vill förebygga solorsakade pigmenteringar, då produkterna innehåller ett högt skydd mot såväl UVA som UVB, HEV och infrarött ljus.

Heliocare 360 Pigment Solution Fluid bidrar till en jämnare hudton och förebygger nya pigmentfläckar. Sammansättningen består av den av Heliocare patenterade antioxidanten Fernblock som tillsammans med flera andra verksamma antioxidanter samt niacinamid som effektivt minimerar befintliga pigmentfläckar och hämmar uppkomsten av nya. Ger ett komplett skydd mot skadliga effekter av UVA- och UVB-strålning, synligt ljus (HEV) och infraröd strålning (IR).

Back to top

Kan Heliocare användas på spädbarn?

Barn under 12 månader rekommenderas inte att exponeras för direkt sol. För små barn över 1 år rekommenderar vi Heliocare 360° Pediatrics Atopic Lotion Spray. Den kan vid behov även användas på barn från 6 månader och uppåt. Pediatrics Atopic Lotion Spray är en lättapplicerad spray för kroppen, med ett högt solskydd och en mild formula som även passar utmärkt för vuxna med känslig hud.

Back to top

Från vilken ålder rekommenderas Heliocares produkter?

Barn från tre år och uppåt kan använda solskyddsprodukterna från de olika serierna, och från 6 månader upp till tre år rekommenderas Heliocare 360° Pediatrics Atopic Lotion Spray som passar extra bra för sensitiv hud. Riktlinjen är dock att inte exponera små barn för direkt sol. Heliocares kapslar kan användas av barn från fyra år och uppåt.

Back to top

Kan Heliocare användas på alla hudtoner?

I Heliocares sortiment finns flera olika produkter anpassade för en bred variation av hudtyper. Flera av produkterna finns i olika pigmenteringar för att smälta in bra i olika hudtoner, och några fungerar även som en lätt utjämnande foundation i sin formula. Vi rekommenderar alltid att prova sig fram för att hitta det solskydd som passar ens hudton allra bäst.

Back to top

Är Heliocares kapslar halal-certifierade?

Ja, Heliocare 360° Capsules är halal-certifierade.

Back to to